ميدان نقش جهان نگين هميشگي فهرست ميراث جهاني باقي مي ماند

به گزارش ميراث آريا پرونده ميدان نقش جهان در حالي در اين اجلاس مورد بررسي قرار گرفت که تعدادي از آثار ثبت شده در اين فهرست در نقاط مختلف جهان از ليست حذف و يا در خطر حذف قرار گرفتند.

نماينده ايران در سي و چهارمين اجلاس کميته ميراث جهاني در اين رابطه گفت:برطبق مصوبه کميته مقرر شد پرونده کاهش ارتفاع ساختمان جهان نما به کميته ارسال شود.

عبدالرسول وطن دوست افزود:پرونده برج جهان نما يک نمونه منحصر به فرد در حفاظت از آثار جهاني است.چرا که بسياري از دولت ها هرگز اين طور تمام قد براي حفظ يک اثر وارد نمي شوند و در همين اجلاس امکان حذف چند اثر از ليست ميراث جهاني به دليل حمايت نکردن دولت ها وجود دارد که اين حرکت دولت جمهوري اسلامي ايران از طرف اعضا اجلاس مورد تقدير قرار گرفت.

وي در ادامه افزود: يونسکو همچنين با تاکيد بر تعامل بسيار نزديک ايران با هيات هاي اعزامي از يونسکو و ايکوم پيشنهاد داد طرح مديريتي با اهداف مشخص کردن چشم انداز راهبردي اثرو حريم ، مشخص کردن نيازهاي شهري از جمله حمل و نقل شهري، مسکن و ساير نيازها و تعيين حد ارتفاع در بخش هاي مشخص شده شهر اصفهان تهيه شود.

ميدان نقش جهان اصفهان پيش از اينکه در دوره صفوى با چنين شکلى ساخته شود، باغى بود با کوشک هاى مختلف از دوره سلجوقى. اين ميدان در سال ۱۰۲۱ ه.ق به فرمان شاه عباس به طول ۵۰۰ متر و عرض ۱۶۵ متر ساخته شد و در قرن هفدهم ميلادى يکى از بزرگترين ميدان هاى جهان به حساب مى آمد، اين ميدان زيبا محل بازى چوگان و برگزارى جشن هاى مختلف بود که پادشاه از ايوان کاخ زيباى عالى قاپو به ديدن نمايش مى پرداخت و دورتادور ميدان حدود ۲۰۰ اتاق به يک اندازه در دو طبقه ساخته شده است. در اين ميدان مسجدجامع عباسى، مسجد شيخ لطف الله و بازار قرار داشت که هر يک ويژگى خاصى براى اين ميدان زيبا محسوب مى شود.

اين بناى زيبا در طول ۴۰۰ سال از قدمتش تغييرات ناچيزى کرد تا اينکه در سال ۱۹۷۹ (يک سال پس از انقلاب) اين ميدان زيبا و تاريخى در فهرست آثار جهانى يونسکو جاى گرفت .

در سال 1375 برج 50 متري جهان‌نما در 700 متري ميدان نقش جهان با خراب شدن کاروانسراي صفوي ساخته شد. در آن زمان ساخته شدن اين برج توسط شهرداري وقت اصفهان به مرکز تجاري و فرهنگي در کميسيون ماده 5 پيشنهاد شد و مورد موافقت قرار گرفت. اما بر خلاف خواست نماينده ميراث فرهنگي در کميسيون ماده 5 نقشه‌هاي مربوط به ساخته شدن برج جهان‌نما در اختيار سازمان ميراث فرهنگي قرار نگرفت و اين برج با وجود مخالفت‌هاي سازمان ميراث فرهنگي و نهادهاي فرهنگي کشور ساخته شد.

در سال 1380 بود که موضوع پيوستن ميدان نقش جهان به ميراث در خطر با حضور بازرسان يونسکو در ايران مطرح شد.بازرسان يونسکو که از پله سوم مسجد شيخ لطف‌الله انتهاي برج جهان‌نما را از ميدان نقش جهان مشاهده کردند اعلام کردند خط آسماني و منظر تاريخي و فرهنگي ميدان نقش جهان مخدوش شده و چنانچه دولت ايران براي تعديل برج جهان‌نما اقدام نکند ميدان ثبت جهاني نقش جهان در فهرست ميراث در خطر قرار مي‌گيرد.

کارشناسان يونسکو معتقد بودند که ميدان نقش‌جهان را نمي‌توان به صورت منفرد و مجزا از اطراف آن ديد و آنچه که در قالب بافت تاريخي اصفهان مانند کمربندي دور تا دور ميدان نقش‌جهان را در بر گرفته، بايد مورد توجه مسئولان قرار گيرد.
تخريب طبقات اضافي برج جهان‌نما که تا سال 1384مسکوت باقي مانده بود در اين سال آغاز و در سال 1389به پايان رسيد.

انتهای پیام/

کد خبر 138905081